Dlaczego osłonki barierowe i wysokobarierowe są kluczowe w branży mięsnej?

Z każdym rokiem przemysł spożywczy coraz mocniej inwestuje w opakowania swoich produktów, które mają dorównać jakości sprzedawanych artykułów. Mają one nie tylko przyciągnąć uwagę klientów, którzy coraz chętniej kupują żywność pakowaną, ale także odpowiednio zabezpieczyć produkty spożywcze, chroniąc i przedłużając ich świeżość. Osłonki barierowe to jedne z najchętniej stosowanych obecnie zabezpieczeń żywności w sektorze mięsnym. Dlaczego?

Skuteczne osłonki barierowe dla przemysłu mięsnego

Osłonki wędliniarskie to doskonały wybór dla przemysłu spożywczego, zapewniając produktom niezawodną trwałość, optymalną ochronę oraz jakość produktów mięsnych. Osłonki barierowe są niezastąpione podczas produkcji artykułów żywnościowych poddawanych obróbce termicznej.

Osłonki termokurczliwe do wędlin znajdują swoje zastosowanie m.in. w zakresie wytwarzania wyrobów niewędzonych, jak np. kiełbas, szynek parzonych, mielonek, salcesonu, kaszanki, pasztetowej czy mortadeli. Doskonale nadają się również do produkcji wyrobów garmażeryjnych (flaki, szynka, wyrobów rybnych, wyrobów, drobiowych czy produktów o dużej zawartości wody).

Osłonki barierowe to obecnie najlepszy wybór do produkcji wielu różnych wyrobów mięsnych. Ze względu na swoją uniwersalność znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Najlepsze osłonki wędliniarskie

W ofercie firmy Supravis jednego z czołowych europejskich producentów barierowych i wysokobarierowych opakowań z folii giętkich dla przemysłu spożywczego znajdują się:

  • osłonki 1-warstwowe,
  • osłonki 5-warstwowe,
  • osłonki 7-warstwowe.

Osłonki barierowe na każdym etapie produkcji poddawane są szczegółowej kontroli oraz niezbędnym testom jakościowym. Dzięki temu produkowane opakowania barierowe i wysokobarierowe spełniają najwyższe normy europejskie, gwarantując pełne bezpieczeństwo ich użytkowania. Ogromną zaletą osłonek Supravis jest bez wątpienia ich neutralność pod względem zapachowym i bakteriologicznym, a także pełna ochrona przed pleśnią.

Dlaczego osłonki termokurczliwe do wędlin są tak ważne?

Artykuły mięsne są szczególnie podatne na utlenianie. Bez wysokiej jakości opakowań nie uzyskają odpowiedniej bariery na przenikalność tlenu. Mięso, zwłaszcza surowe, niewłaściwie zapakowane szybko straci swą jakość, wartości odżywcze oraz walory smakowe. Zastosowanie nieodpowiednich opakowań do wędlin i innych produktów mięsnych stwarza więc niebezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów.

Osłonki na parówki oraz inne opakowania na mięso to optymalne zabezpieczenie dla wyrobów wymagających odpowiednich warunków przechowywania. Chodzi przede wszystkim o produkty, które przed zapakowaniem nie zostały poddane wcześniejszym procesom konserwującym lub przetwórczym.

Artykuł sponsorowany

O autorze
Web Developer

spizarka.com.pl

Żywność to temat numer jeden!

Komentarze

0 komentarzy Napisz własny komentarz

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zostaw swoją odpowiedź

Możesz też polubić